Viitaselän tila

Viitaselän tilan eläimet

Maatiaiskanat

Kiuruveden kanta

Viitaselän tilalla on ollut kanoja vuodesta 2015. Aluksi kanaparvi oli hyvin sekalainen seurakunta monia erirotuisia kanoja. Vuonna 2021 huomasimme Luonnonvarakeskuksen kuulutuksen, jossa etsittiin lisää maatiaiskanojen säilyttäjiä, jotta alkuperäinen maatiaiskanarotumme ei katoaisi olemasta. Pidämme tärkeänä alkuperäisrotujen säilyttämistä elinvoimaisina rotuina, niinpä päätimme liittyä viralliseen säilytysohjelmaan ja valitsimme maatiaiskanoista kiuruveden kannan.

Meillä on nyt siis ainoastaan kiuruveden kannan maatiaiskanoja ja myymme niiden munia. Kuulumme myös viralliseen salmonellan vastustusohjelmaan, sillä kanojen munia ei saa myydä ilman säännöllisiä salmonellanäytteitä.

Kanat saavat elää parvessa vanhoiksi, eli niitä ei vaihdeta joka vuosi. Säilyttämisohjelmaan kuuluu vuosittain kanojen lisääminen joko konehaudonnalla tai antamalla kanojen hautoa munat itse tipuiksi. Joskus myymme aikuisia kanoja muihin kotikanaloihin munimaan.

 

Kanat syövät pääasiassa tilan oman tuotannon viljaa (kauraa), hernettä, lisäksi hieman RehuX:in rehua, soraa ja kalkkia. Kanat saavat myös talvella tuoretta syötävää, kuten salaattia ja kaalia. Siipikarjan ulkonapitokiellon päättyessä kesällä kanat laiduntavat vapaasti tilan pihapiirissä maata kuopsutellen ja tuoretta ruohoa laiduntaen päiväsaikaan.

 

Kanalassa on kestokuivikepohja, missä kanat saavat kuopsutella heinää, olkea ja turvetta ja ottaa välillä tuhkakylpyjä. Orsia on kanoille myös monenlaisia ja eri tasoissa, minne ne yöksi palaavat nukkumaan. Parveen kuuluu myös aina vähintään yksi kukko. 

Tilan muut eläimet

Lehmät

Emolehmälaumassa on tällä hetkellä alle 10 nautaa, osa on puhtaita suomenkarjalehmiä ja muutama eläin on liharoturisteytyksiä. Emot pyritään pitämään kevätpoikivina, ja vasikat saavat olla emänsä mukana koko kesän vähintään 6kk ikään saakka.

 

Talvikaudella lehmät asuvat pihatossa, missä niillä on kestokuivikepohja, vesiallas, nuolukivi ja vapaa pääsy ulkotarhaan, missä on katettu paalihäkki ja aina rehua saatavilla. Kesäisin lehmät laiduntavat tilakeskuksen pelloilla.

Lampaat

Pienessä lammaskatraassa on suomenlammas-texelristeytysuuhia ja puhtaita oxford down-uuhia. Lampaat karitsoivat kevättalvella ja laiduntavat kesän laitumilla.

Vuohet

Tilalla on suomenvuohikuttu, jota lypsetään tilan omaan käyttöön päivittäin. Seurana lypsykutulla on kilejä ja rupukki eli kastroitu pukki.

 

Vuohien kanssa käydään talvisin kävelylenkeillä ja kesällä ne saattavat laiduntaa välillä vapaina pihapiirissä.

Ankat

Pieni ankkalauma kesällä laiduntaa ja torjuu mm. kotiloita puutarhassa. Ankat myös munivat osan aikaa vuodesta.

Laumanvartijakoira

Tilallamme eläinvahtina toimii maremmano-abruzzese rotuinen laumanvartijakoira ennaltaehkäisemässä petovahinkoja ja tietenkin samalla pitämässä loitolla muita asiattomia vieraita.

 

Koirarodusta voit lukea lisää täältä.

Kissat

Pienjyrsijätorjuntarykmentissä on tällä hetkellä kolme maatiaiskissaa, jotka ovat kaikki leikattuja ja säännöllisesti madotettuja. Kissat saavat kulkea ihmisten mukana vapaasti tupaan ja ulos, niillä on myös aina pääsy navetan lämpimään karjakeittiöön kissaluukusta, missä niille on vapaasti kissanraksuja tarjolla.

Mehiläiset

Mehiläistarhaus aloitetaan pienimuotoisesti parin yhteiskunnan voimin keväällä 2023. Mehiläiset turvaavat pölytyksen tilakeskuksessa ja tuottavat hyvänä satovuonna hunajaa.

Tilavierailut

Meille on mahdollista tulla myös tutustumaan maatilaan ja maatilan eläimiin maksua vastaan.

 

Kysy ajankohtaa ja tarjousta hyvissä ajoin, millaisen tutustumiskäynnin toivoisit.